DOA SENJATA MUKMIN

Firman Allah maksudnya:

" Dan apabila hamba-hambaKu bertanya kepadamu mengenai Aku, maka (beritahu mereka); Aku perkenankan permohonan orang yang berdoa apabila dia berdoa kepadaKu. Maka hendaklah mereka menyahut seruanKu dan hendaklah mereka beriman kepadaKu supaya mereka menjadi baik serta betul."

(al-Baqarah:186)

June 28, 2012

Kematian

Assalamualaikum...

Salam jumaat buat semua..sebelum aku beredar dari bumi KL pada saat ni, mgkin ini juga kali terakhir aku menulis( Ya Allah, panjangkanlah umurku)..mane la tahu, ajal itu datang menjemputku menemui Allah yang Maha Esa..

Aku rasa dekat..sgt dekat dengan daerah kematian walaupun lumut2 dosa memenuhi ruang kehidupan..itulah lumrah manusia..Hari ini kita ketawa tanpa henti kerana gembira, esok tersenyum puas lagi dan lagi..

Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud:

"Bahawa malaikat maut memerhati wajah setiap manusia di muka bumi ini 70  kali dalam sehari.Ketika Izrail datang merenung wajah seseorang, didapati  orang itu ada yang sedang gelak ketawa. Maka berkata Malaikat Maut : Alangkah hairannya aku melihat orang ini, sedangkan aku diutus oleh Allah Taala untuk  mencabut nyawanya, tetapi dia masih berseronok-seronok bergelak ketawa."


Maksudnya kita jarang memikirkan saat kematian itu...padahal itu yang terlebih baik untuk diri kita..Bukan rezeki yang perlu kita titikberatkan tapi timbangan amal yang pasti dikira sebagai sebuah pembalasan..


salam sayang buat semua, CN.


No comments: